Aktivnosti

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama

Obilježen Svjetski dan animiranog filma

Animirani ili crtani film je vid filmske umjetnosti. Svjetski dan animiranog filma 28.oktobra, obilježava se u spomen Emilu Reynaudu (Emil Rejnoa) koji je 1892. godine u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci.  Sekcija za strip, animaciju i film JU”Desete osnovne škole” Ilidža koja je do sad, u svom kratkom postojanju snimila  četiri animirana filma (trenutno radi na petom)  već tradicionalno taj dan obilježava premijernim projekcijama za učenike naše, ali i drugih škola. Ove godine smo povodom  Svjetskog dana animiranog  filma 29.10.2019. održali premijeru za naše prvačiće, a zatim ugostili učenike Osme osnovne škole “Amer Ćenanović” koji su prisustvovali izložbi i projekciji video sadržaja (novi crtani film Let iznad Bosne i Hercegovine i “stari” crtani film Pričam ti priču u novom ruhu),  radionici animacije, dodjeli diploma i zahvalnica učenicima za učešće na festivalima i manifestacijama, ali i gostima za podršku u našim nastojanjima da na dostojanstven način obilježimo ovaj datum. Osim zahvalnice, gostima je uručen i primjerak našeg višestruko nagrađivanog (prvog) crtanog filma Gladna bajka, teprigodne strip razglednice, autorski rad sekcije za strip, animaciju i film.

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama

Izvještaj sa održane manifestacije u biblioteci JU “Deseta osnovna škola” Ilidža
Tokom 25.10. u periodu od 08-16h, posjetioci su imali priliku da vide izložbu i projekciju novog crtanog filma – “Let iznad Bosne i Hercegovine” sekcije za strip, animaciju i film, promocija strip albuma “Nacrtaj mi Sarajevo” Sabita Agića…itd.
Tokom dana je održano 6-7 projekcija (prva već u 8:30), nakon  projekcije u 9:30h je nastupio naš “specijalni gost”: Sabit Agić, učitelj, lutkar, strip autor…  Nakon zadnje (popodnevne) projekcije, kao dio svečanosti na uručene su diplome i zahvalnice učenicima za učešće na festivalima i manifestacijama “Balkanska smotra mladih strip autora” (Leskovac) i  “Dani europskog naslijeđa 2019 – Mladi i zabava” (Grude). Mali kuriozitet: uoći Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama stigla nam je zahvalnica Narodne biblioteke “Radoje Domanović” iz Leskovca za saradnju tokom dječije nedjelje, tako da je to uveličalo i upotpunilo našu malu svečanost.
Vedad Šabanadžović, bibliotekar škole i voditelj sekcije

Manifestacija “Dani europskog naslijeđa”

Manifestacija “Dani europskog naslijeđa” utemeljena od strane Vijeća Europe organizira se svake godine u europskim zemljama i ima za cilj privući pozornost javnosti na potrebu i obvezu očuvanja zajedničkog europskog naslijeđa. U sklopu manifestacije, koja se organizira već 23 godine tradicionalno se organizira i edukativni program “Mladi i naslijeđe”. Federalno ministarstvo kulture i sporta organiziralo je natječaj na temu: “Umjetnost i zabava – naša baština”. Time se potiče mlade na očuvanje, brigu i ljubav za svoje nasljeđe.   

  Na natječaju je sudjelovalo 129 osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH sa preko 500 učeničkih radova. Sekcija za strip, animaciju i film JU ˮDeseta osnovna školaˮ je na natječaju osvojila prvo mjesto sa crtanim filmom ”Let iznad Bosne i Hercegovine”, rad mladih autora  VIII razreda Admira Bibića, Iman Mekić i Vahdeta Ibrahimovića.

  U okviru programa predstavljena je izložba najuspješnijih radova u Etno selu “Agroturizam Marića Gaj” koji svjedoče o znanju i ljubavi mladih za kulturno i povijesno naslijeđe BiH.
U srijedu, 02.10.2019. godine u 18:00h upriličena je svečana dodjela diploma nagrađenim učenicima, priznanja profesorima, te zahvalnica školama čiji su učenici osvojili nagrade, a koje je uručila Zora Dujmović, federalna ministrica kulture i sporta.

  U sklopu manifestacije i programa “Mladi i naslijeđe – Umjetnost i zabava“  realiziran je bogat programski sadržaj kojeg su nagrađeni učenici su posjetili Muzej Gorica  Franjevačka arheološka zbirka „Sv.Stjepan Prvomučenik“, arheološki lokalitet – Ravlića pećina u Drinovcima, Grafotisak Grude gdje im se prezentirao razvoj štampe, Franjevački muzej i galeriju u Širokom Brijegu, muzej Franjevačkog samostana sv. Ante Padovanskog na Humcu, spomenike na Humcu i Vodopad Kravice, te brojnim aktivnostima u kojima su se upoznavali, družili i stjecali nova prijateljstva.  

  Prezentacija nagrađenih video radova programa “Mladi i naslijeđe 2019” je održana 03.10.2019 u 18:00h u Gimnaziji Ljubuški,  gdje je crtani film naših učenika dobio najveći aplauz i osvojio simpatije prisutnih. Time je zaključena  manifestacija “Dani europskog naslijeđa 2019”.

Našim učenicima i bibliotekaru čestitamo i želimo puno uspjeha u daljem radu.