Kutak za roditelje

Preporuke za roditelje/staratelje za vrijeme pandemije

Za vrijeme krize uzrokovane virusom COVID-19 djeca i adolescenti su baš kao i odrasli izloženi različitim informacijama i promjenama u svakodnevnom funkcionisanju što može i kod njih izazvati stanje stresa. Kod djece promjene mogu nastati u ponašanju, mislima i emocijama. Važno je da roditelji/staratelji znaju da ne postoji jedinstven ¨obrazac¨ reakcija na stresna i traumatska iskustva. Djeca su često u stanju vlastitim kapacitetima uspješno se nositi sa takvim iskustvima, ali nisu uvijek u mogućnosti izraziti svoje emocije na direktan način, kao što to čine odrasli. Iz tog razloga i reakcije na stres se mogu značajno razlikovati od reakcija koje možemo uočiti kod odraslih osoba. Roditelji/staratelji mogu najviše učiniti za svoje dijete, budući da ga najbolje poznaju…Više


Deepfake: Oprez, od vaše sličice na webu može se napraviti bilo što!

Napredak tehnologije i razvoj umjetne inteligencije došao je do stadija u kojemu je moguće fabricirati osobu i ‘natjerati‘ je da kaže bilo što u bilo kojem trenutku, što svakako predstavlja opasnost ako prava osoba izgovori neke krive stvari te tako zakotrlja događaje koji nikome nisu u interesu.
Uz umjetnu inteligenciju, moguće je napraviti lažni video, mijenjati glasove i lica te staviti bilo kome svoje riječi u njegova usta. Prije nekoliko godina taj je proces bio podosta zahtjevan, ali danas uz malo znanja o programiranju moguće je vrlo lako napraviti deepfake video. Najjednostavnije primjene ove tehnologije jesu aplikacije na pametnim telefonima za mijenjanje lica, tzv. swap face apps.
AKO KORISTIMO POPULARNU APLIKACIJU ZA OBRADU FOTOGRAFIJA FACEAPP, ALI JEDNAKO TAKO I FACEBOOK, SNAPCHAT, TWITTER, TIKTOK, KAO I MNOGE DRUGE APLIKACIJE I USLUGE, TREBAMO BITI SVJESNI MOGUĆNOSTI ZLOUPOTREBE NAŠIH LIČNIH PODATAKA.

Razlozi za plasiranje ovakvih sadržaja su razni: od spomenutih lažnih videa, koji se plasiraju radi novca, slave, pažnje ili osvete, do produkcije raznih lažnih videa u svrhu zabave, ponižavanja ili jednostavno u političke svrhe kreiranjem lažnih vijesti. Jedna od opasnosti koja dolazi s ovim fenomenom jest da ljudi bez razmišljanja stvar viđenu u videu smatraju istinom. Naučeni smo vjerovati da video ima određeni kredibilitet, te da mu je više za vjerovati od obične fotografije, koja se može izmjeniti do beskraja ili posebno teksta. Druga je opasnost da ljudi ničemu viđenom, pogotovo videima, neće vjerovati jer se ‘lažnjak’ neće moći na očigled uopće razlikovati od originala.
Sa ili bez deepfakea, u današnje vrijeme, kada svako može bilo što pisati na internetu, ne smijemo uzimati informacije zdravo za gotovo i tretirati ih činjenicama. Istražujte, informirajte se, i nemojte vjerovati prvoj stvari koju pročitate. Pažljivo kreirajte svoje iskustvo i izvore.


ZNATE LI KOJE DRUŠTVENE MREŽE I APLIKACIJE VAŠA DJECA KORISTE?

Ne morate koristiti sve društvene mreže koje zanimaju vašu djecu, ali važno je da znate koje aplikacije ili društvene mreže vaša djeca koriste… više…


ŠTA SVE O SEBI DJECA OTKRIVAJU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA I KO SVE TO VIDI

“Razmislite prije nego što objavite svoje slike, komentare, informacije o svojim putovanjima, hobijima, svoje osobne podatke. Zaštita privatnosti na društvenim mrežama ključna je da bi se izbjegle krađe podataka, prevare, krađa identiteta, zlostavljanje, iznuda i nasilničko ponašanje.” Više…