Evropski dan jezika

Širom Evrope, 800 miliona Evropljana zastupljenih u 47 država članica Vijeća Evrope, potaknuti su da uče što više jezika, u bilo kojoj dobi, u školi i izvan nje. Budući da je jezička raznolikost alat za postizanje većeg međukulturnog razumijevanja i ključni element bogate kulturne baštine našeg kontinenta, Vijeće Evrope promoviše višejezičnost u cijeloj Evropi.

Na inicijativu Vijeća Evrope Evropski dan jezika se obilježava u suradnji s Evropskom komisijom 26. septembra svake godine još od 2001.

Ove godine naša škola obilježila je Evropski dan jezika na malo drugačiji način. Ljepotu različitosti i bogatstva jezičkih riznica pokušali smo dočarati interaktivnim posterom, koji su u saradnji sa nastavnicima bosanskog, engleskog i njemačkog jezika pripremili naši vrijedni učenici od 6. do 9. razreda! Zajedno smo pisali i izgovarali motivacione poruke na različitim evropskim jezicima. Pored bosanskog, na našem interaktivnom posteru možete poslušati i pročitati poruke na italijanskom, španskom, makedonskom, turskom, švedskom, albanskom, ruskom, slovenskom, romskom, engleskom i njemačkom jeziku. A da bi sve bilo ovako dobro sinhronizovano, tehničku podršku pružio nam je naš učenik Muhamed Avdić iz odjeljenja 9-2.

O čemu se radi, provjerite u nastavku!