Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje

Ni online nastava nije spriječila naše ekologe da obilježe Dan planete Zemlje i njeguju drvo naše škole koje su zasadili na Vrelu Bosne.
Članovi Ekološke i Dramske sekcija “Desete osnovne škole” već tradicionalno obilježavaju Dan planete Zemlje kroz razne aktivnosti i radionice. Prije dvije godine pokrenuli su projekat “Drvo moje škole” i zasadili bijeli jasen u sklopu zaštićene zone Vrela Bosne. Ove školske godine su također trebali posjetiti svoje drvo, uraditi radionicu i igrokaz, ali s obzirom na okolnosti, učenici su svom drvetu, umjesto posjete, darovali znanje i kreativnost. Uživajte u radovima naših učenika koji su svoje radove složili na Padlet – poručuju nam voditeljice sekcija Džanela Malkić i Mirzeta Korman – Ekološna sekcija i Nermina Usejnovski – Dramska sekcija

Sigurni smo da će drvo nestrpljivo čekati naše učenike, a do tada pogledajte njihove radove. http://Dan planete Zemlje – može i online

NADE OBRAZOVANIH JAČE SU OD BOGATSTVA NEUKIH

OBAVJEŠTENJE

POZIV
ZA UPIS DJECE U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ZA ŠKOLSKU 2020/2021. GODINU

I – Upis djece u I razred osnovne škole vršit će se u APRILU, u terminu od 1.4. do 30.4.2020. godine. U izuzetnim opravdanim slučajevima upis djece će se obaviti i u augustu te se pozivaju roditelji/staratelji da djecu prijave za upis u aprilskom roku, a samo izuzetno, uz opravdane razloge mogu se prijaviti u augustu.

II – U prvi razred školske 2020/2021. godine će se upisati  djeca koja do 1.3.2020. godine imaju navršenih 5 i po godina života. Škola može omogućiti upis i djetetu mlađem od utvrđene starosne dobi za početak obaveznog odgoja i obrazovanja, uz pismeni zahtjev roditelja/staratelja djeteta i ako škola, nakon što razmotri preporuke Komisije za upis učenika u prvi razred, bude sigurna da je to u najboljem interesu djeteta.Upis djeteta mlađeg od utvrđene starosne dobi može se izvršiti samo ako dijete do kraja kalendarske godine puni šest godina života.

III – Školsko područje Javne ustanove „Deseta osnovna škola“  obuhvata sljedeće ulice: Drage Filipovića, Osik, Tukovi, Rate Dugonjića, Karamušići, Mekote, Hendekuša, Gahbrdo, Bratunačka cesta, Čauš, Emira Šabanije, Gornji Osjek, Muniba Avdića, Osječki put, Plandište, Vrelo Bosne, Magistrala, Bosanskih ljiljana, Sarajevska rijeka, Slana bara.                                                                                                      

U skladu sa članom 54. stav 6. Zakona o osnovnom odgoju  i obrazovanju, po zahtjevu roditelja, Škola  može upisati  i učenike  koji ne pripadaju  navedenom  školskom području u skladu sa raspoloživim prostornim i kadrovskim kapacitetima uz obavezu poštivanja Pedagoških standarda i normativa za osnovnu školu (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 30/18).

IV – Za upis djece u prvi razred školske 2020/2021. godine potrebno je da roditelj/staratelj djeteta popuni obrazac “Prijava za upis djeteta u prvi razred 2020/2021. godine” te popunjeni obrazac dostavi na e-mail adresu upis2020@desetaosnovna.edu.ba ili putem pošte na adresu Osik 210.

V– Dokumentaciju za upis djece u prvi razred osnovne škole roditelji/staratelji dužni su dostaviti po okončanju stanja prirodne i druge nasreće zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID 19) na adresu Škole.

Obavezna dokumentacija za upis djece u prvi razred osnovne škole:

  • Izvod iz matične knjige rođenih/original ili ovjerena kopija;
  • Ljekarsko uvjerenje o psihofizičkom stanju djeteta za upis u školu i zdravstvenom statusu s opisom poteškoća;
  • Cerifikat/uvjerenje da  je dijete pohađalo Obavezni  predškolski program  za djecu  u godini  pred polazak u školu koju izdaje  predškolska ustanova;
  • CIPS prijava boravka, kao dokaz o pripadnosti školskom području – na uvid.

O terminina dostavljanja navedene dokumentacije i testiranja roditelji/staratelji djece će biti blagovremeno obaviješteni putem internet stranice Škole.

Sve dodatne informacije možete dobiti na kontakt telefon: 062134370 ili e-mail: upis2020@desetaosnovna.edu.ba

D I R E K T O R

Dacić Refik, prof.


Računari za online nastavu

Predsjednik Vijeća roditelja JU “Deseta osnovna škola” gosp. Ensad Korman obezbijedio je 5 računara za učenike naše škole da bi uspješno pratili online nastavu. Podjela istih će biti sutra, 25.03.2020. godine, u prostorijama škole prema spisku koji su razrednici dostavili pedagogu škole.


Online nastava se nastavlja…

Poštovani roditelji i dragi učenici,
Nadamo se da ste dobro i da poštujete upute o ponašanju koje svi dobijamo od zvaničnih institucija. U ovim okolnostima je bitno da svako radi svoj posao i odgovorno se ponaša jer će na taj način najbolje pomoći da se prevaziće trenutna kriza i nastavi sa normalnim životom.
Dragi učenici, znamo da vam nedostaju vaši drugovi i drugarice ali iskoristite ovo vrijeme učeći i usvajajući nove vještine kako bi iz ovoga izašli jači, sposobniji i pametniji. Naša online nastava se nastavlja sutra (23.3.2020. godine) prema rasporedu časova i sa redovnom rotacijom smjena.
Ukoliko imate problema sa prijavom na online platformu ili drugih problema i pitanja nije potrebno da dolazite u školu. Dovoljno je da se obratite na email admin10@desetaosnvona.edu.ba.
Sa željom da se što prije vidimo u školi, sretno!


Online nastava

Poštovani roditelji i dragi učenici,

Po Odluci Vlade KS, a u skladu sa ranijim preporukama Kriznog štaba Federacije BiH i KS o novonastaloj situaciji pojave oboljelih od coronavirusa u našoj zemlji i suzbijanju širenja virusa, nastava će se u narednih 15 dana realizirati preko online platforme. Učenici će dobijati upute preko Google for Education platforme koja je implementirana u našoj školi. Sutra će se online nastava relizovati u skladu sa aktuelnim rasporedom časova a od petka u skladu s novim rasporedom o kojem ćete biti blagovremeno obaviješteni.


Upis učenika u prvi razred


Međunarodni dan maternjeg jezika u Desetoj osnovnoj školi

Međunarodni dan maternjeg jezika u Desetoj osnovnoj školi

Danas, 21. februara 2020.godine, u amfiteatru naše škole obilježili smo Međunarodni dan maternjeg jezika i suptilno, kroz sinergiju prezentatora i publike, ukazali na značaj čuvanja i njegovanja maternjeg jezika, te uvažavanja kulturne i jezičke različitosti.
Performans u izvedbi deset učenika (I-IX razreda),koji su na različitim jezicima (bosanskom,engleskom,njemačkom,turskom,arapskom i romskom jeziku) predstavljali sebe,svoje očeve i njihova interesovanja, dotakao je sve prisutne, podsjećajući ih na važnost respekta svakog čovjeka,bez obzira na njegov jezik, društveni položaj ili porijeklo.

„Ispod svega, svi smo mi isti“ , riječi su stihova naše bivše učenice, sada studentice treće godine ekonomije, Lejle Mujan, koja nam je svojim ličnim primjerom pokazala veličinu i snagu, skrivenu u svakome od nas.

Na kraju,naša mala muzička skupina nastavnice Lejle Džombazov, prezentirala je pjesmu „Anadolka“ u višejezičkoj interpretaciji.
Manifestaciju je osmislila i njome koordinirala nastavnica Azra Havurdić, ispred Aktiva nastavnika bosanskog, engleskog i njemačkog jezika.

Škola skijanja- IGMAN

Škola skijanja- IGMAN

U okvoru trećeg časa Tjelesnog i zdravstvenog odgoja,realizirana je Škola skijanja za odjeljenje VI-1.
Školu skijanja organizuje Ministarstvo za obazovanje,nauku i mlade KS.
Učenici naše škole su aktivno sudjelovali u zimskim aktivnostima na Igmanu i na taj način uspješno usvojili znanje i umijeće iz skijanja.
Uživanje u planinskom zraku i okruženju dodatno je inspirisalo učenike u usvajanju osnovnih skijaških tehnika kao i o važnosti fizičke aktivnosti i upoznavanju prirodnih ljepota naše zemlje.
U pratnji učenika je bio nastavnik TiZO Kenan Strojil i radnik škole Mehmed Mehuljić.

Zimski salon knjige

Zimski salon knjige

Učenici devetog razreda su u ponedjeljak, 23.12.2019. u pratnji razrednica Amire Nuhić, Aise Sadiković i Nermine Usejnovski, te nastavnice Jasmine Kaltak, posjetili kino i Zimski salon knjige. Učenici su gledali film Jumanji te uživali u 3D projekciji ovog filma. Nakon kina, uputili su se u Skenderiju gdje su posjetili Zimski salon knjige, ali i druge zanimljive sadržaje.

Prvo mjesto u Zenici za “Let iznad Bosne i Hercegovine”

Prvo mjesto u Zenici za “Let iznad Bosne i Hercegovine”

U prostorijama Muzeja grada Zenice od 12. do 14.12.2019. održan je 21. FESTIVAL FILMA DJECE I OMLADINE „ZENICA 2019“. u organizaciji Udruženja tehničke kulture ZDK, a pod pokroviteljstvom Grada Zenice i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK. Festival je zatvoren u subotu, 14.12.2019. godine proglašenjem najboljih filmova za proteklu godinu.
U kategoriji crtani film nagradu je osvojio ”Let iznad Bosne i Hercegovine”, rad mladih autora (VIII-2 razred) naše sekcije za strip, animaciju i film JU “Desete osnovne škole” Ilidža Admira Bibića, Iman Mekić i Vahdeta Ibrahimovića.

Zimski salon knjige

15. Zimski salon knjige

Dana 12.12.2019.(četvrtak) učenici JU „Desete osnovne škole“ Ilidža, organizovano su posjetili 15. Zimski salon knjige koji se održavao u prostorijama galerije Collegium Artisticum u Skenderiji.  U posjetu Salonu knjige je krenulo 29 učenika, svih uzrasta (od  VI – IX razreda) od čega su najveći dio činili članovi novinarske sekcije i sekcije za strip, animaciju i film.
Nakon Collegium Artisticuma koji su obišli i sa velikom zainteresovanošću i oduševljenjem  propratili ponuđene sadržaje, učenici su otišli u Cinema city, gdje su imali priliku pogledati crtani film “Addams family”.
Naši učenici su bili u pratnji nastavnice Azre Havurdić i bibliotekara Vedada Šabanadžovića.

Micro:bit kao filmski i scenski rekvizit

Micro:bit kao filmski i scenski rekvizit


“Micro:bit kao filmski i scenski rekvizit” naziv je projekta kojim se predstavila naša škola na Takmičenju u programiranju uz upotrebu Micro:bit računara koje je organizirao British Council u tri kantona, Kanton Sarajevo, Zapadnohercegovački i Zeničko-dobojski kanton. Naši učenici su ušli u finale što je podrazumijevalo plasman u 20 najboljih ekipa od ukupno 130. Tim su činili učenici Amar Kučević i Bakir Osmanović, a mentorica je bila nastavnica Nermina Usejnovski, uz veliku pomoć nastavnika informatike u našoj školi Sabine Čustović i Amela Habibovića.

Čestitamo našim inovativnim učenicima koji su uspjeli naći primjenu Micro:bit-a u nastavi jezika i književnosti.