Prvo mjesto u Zenici za “Let iznad Bosne i Hercegovine”

Prvo mjesto u Zenici za “Let iznad Bosne i Hercegovine”

U prostorijama Muzeja grada Zenice od 12. do 14.12.2019. održan je 21. FESTIVAL FILMA DJECE I OMLADINE „ZENICA 2019“. u organizaciji Udruženja tehničke kulture ZDK, a pod pokroviteljstvom Grada Zenice i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK. Festival je zatvoren u subotu, 14.12.2019. godine proglašenjem najboljih filmova za proteklu godinu.
U kategoriji crtani film nagradu je osvojio ”Let iznad Bosne i Hercegovine”, rad mladih autora (VIII-2 razred) naše sekcije za strip, animaciju i film JU “Desete osnovne škole” Ilidža Admira Bibića, Iman Mekić i Vahdeta Ibrahimovića.

Zimski salon knjige

15. Zimski salon knjige

Dana 12.12.2019.(četvrtak) učenici JU „Desete osnovne škole“ Ilidža, organizovano su posjetili 15. Zimski salon knjige koji se održavao u prostorijama galerije Collegium Artisticum u Skenderiji.  U posjetu Salonu knjige je krenulo 29 učenika, svih uzrasta (od  VI – IX razreda) od čega su najveći dio činili članovi novinarske sekcije i sekcije za strip, animaciju i film.
Nakon Collegium Artisticuma koji su obišli i sa velikom zainteresovanošću i oduševljenjem  propratili ponuđene sadržaje, učenici su otišli u Cinema city, gdje su imali priliku pogledati srtani film “Addams family”.
Naši učenici su bili u pratnji nastavnice Azre Havurdić i bibliotekara Vedada Šabanadžovića.

Obilježen Svjetski dan animiranog filma

Obilježen Svjetski dan animiranog filma

Animirani ili crtani film je vid filmske umjetnosti. Svjetski dan animiranog filma 28.oktobra, obilježava se u spomen Emilu Reynaudu (Emil Rejnoa) koji je 1892. godine u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci.  Sekcija za strip, animaciju i film JU”Desete osnovne škole” Ilidža koja je do sad, u svom kratkom postojanju snimila  četiri animirana filma (trenutno radi na petom)  već tradicionalno taj dan obilježava premijernim projekcijama za učenike naše, ali i drugih škola. Ove godine smo povodom  Svjetskog dana animiranog  filma 29.10.2019. održali premijeru za naše prvačiće, a zatim ugostili učenike Osme osnovne škole “Amer Ćenanović” koji su prisustvovali izložbi i projekciji video sadržaja (novi crtani film Let iznad Bosne i Hercegovine i “stari” crtani film Pričam ti priču u novom ruhu),  radionici animacije, dodjeli diploma i zahvalnica učenicima za učešće na festivalima i manifestacijama, ali i gostima za podršku u našim nastojanjima da na dostojanstven način obilježimo ovaj datum. Osim zahvalnice, gostima je uručen i primjerak našeg višestruko nagrađivanog (prvog) crtanog filma Gladna bajka, teprigodne strip razglednice, autorski rad sekcije za strip, animaciju i film.

ATLETSKI KUP KS za osnovne škole

ATLETSKI KUP KS za osnovne škole

ATLETSKI KUP KANTONA SARAJEVO za osnovne škole:
Ekipni poredak na općinu Ilidža za deset škola:
1.Deseta osnovna škola – 98 bodova
2.Peta osnovna škola – 81 bod
3.Druga osnovna škola – 73 boda

Po disciplinama :
60 metara – dječaci
5. mjesto – Arman Harbinja
13. mjesto – Benjamin Čorbo

Skok u dalj – dječaci:
1. mjesto – Mirza Buljubašić
6. mjesto – Arman Šutković

Kugla – dječaci:
3. mjesto – Alden Mekić
4. mjesto – Mirza Rastoder

60 metara – djevojčice:
7. mjesto – Alma Čorbo
14. mjesto – Ilda Kijamet

300 metara – dječaci:
4.mjesto – Kerim Kovačević
10. Mjesto – Adin Huskić

300metara – djevojčice:
2. mjesto – Lina Hadžikadunić
5. mjesto – Irna Bibić

Skok u dalj – djevojčice:
1. mjesto – Nedžma Begzadić
7. mjesto – Adna Gabela

Kugla – djevojčice:
1. mjesto – Amina Patković
7. mjesto – Nihada Šabotić

1000 metara – dječaci:
3. mjesto – Bekr Avdović
10. mjesto – Sadžid Bratić

600 metara – djevojčice:
5. mjesto – Nadia Makaš

4x100m – dječaci:
5.mjesto u sastavu: Kerim Kovačević, Mirza Buljubašić, Benjamin Čorbo i Arman Harbinja

4x100m – djevojčice:
1.mjesto u sastavu: Alma Čorbo, Ilda Kijamet, Lina Hadžikadunić i Nedžma Begzadić
(Kenan Strojil i Besim Hamidović, nastavnici Tjelesnog i zdravstvenog odgoja)


Našim učenicima i nastavnicima čestitamo i želimo puno uspjeha u daljem radu.

Aktivnosti u okviru Dječije nedjelje

Aktivnosti u okviru Dječije nedjelje

Danas je u prostorijama Udruženja “Radost života” realizirana radionica povodom obilježavanja Dječije nedjelje koju su realizirali korisnici Udruženja i učenici naše škole, članovi Dramske sekcije. Radionica je jedna od aktivnosti koju realiziraju korisnici Udruženja Radost života i učenici naše škole. Projektom u ime škole koordiniraju Almina Muharemović i Nermina Usejnovski. 

E-učionica

Google Classroom je novi alat na usluzi Google Apps za obrazovanje koji nastavnicima olakšava brzu izradu i organiziranje zadataka, učinkovito slanje povratnih informacija i jednostavno komuniciranje s učenicima pojedinih predmeta. Uz G Suite za obrazovanje, nastavnici mogu kreirati mogućnosti za učenje, pojednostaviti administrativne zadatke i izazvati svoje učenike da kritički razmišljaju…

Povratak u školske klupe

Redovna nastava u školskoj 2019/2020. godini počinje u ponedjeljak, 02.09.2019. godine po sljedećem rasporedu:

  • Učenici od VI do IX razreda u 08,00 h
  • Učenici II, III, IV i V razreda u 13,30 h

Svečana priredba i prijem prvačića će biti u ponedjeljak, 02.09.2019. godine sa početkom u 12,00 h.

Učenicima, uposlenicima i roditeljima, a posebno našim prvačićima želimo sretan početak školske godine, sa željom da se ispune sva naša očekivanja.

Dječiji film

Animirani ili crtani film je vid filmske umjetnosti. Animacija je tehnika kojom nastaju animirani, odnosno crtani filmovi, stvaranjem iluzije kretanja nizanjem sličica od kojih …