Međunarodni dan maternjeg jezika u Desetoj osnovnoj školi

Međunarodni dan maternjeg jezika u Desetoj osnovnoj školi

Danas, 21. februara 2020.godine, u amfiteatru naše škole obilježili smo Međunarodni dan maternjeg jezika i suptilno, kroz sinergiju prezentatora i publike, ukazali na značaj čuvanja i njegovanja maternjeg jezika, te uvažavanja kulturne i jezičke različitosti.
Performans u izvedbi deset učenika (I-IX razreda),koji su na različitim jezicima (bosanskom,engleskom,njemačkom,turskom,arapskom i romskom jeziku) predstavljali sebe,svoje očeve i njihova interesovanja, dotakao je sve prisutne, podsjećajući ih na važnost respekta svakog čovjeka,bez obzira na njegov jezik, društveni položaj ili porijeklo.

„Ispod svega, svi smo mi isti“ , riječi su stihova naše bivše učenice, sada studentice treće godine ekonomije, Lejle Mujan, koja nam je svojim ličnim primjerom pokazala veličinu i snagu, skrivenu u svakome od nas.

Na kraju,naša mala muzička skupina nastavnice Lejle Džombazov, prezentirala je pjesmu „Anadolka“ u višejezičkoj interpretaciji.
Manifestaciju je osmislila i njome koordinirala nastavnica Azra Havurdić, ispred Aktiva nastavnika bosanskog, engleskog i njemačkog jezika.