Dječiji film

Animirani ili crtani film je vid filmske umjetnosti. Animacija je tehnika kojom nastaju animirani, odnosno crtani filmovi, stvaranjem iluzije kretanja nizanjem sličica od kojih je svaka za nijansu drugačija.  Da bi se snimila jedna sekunda animiranog filma potrebno je 24 crteža. 

Sekcija za strip, animaciju i film je do sad, u svom kratkom postojanju snimila  četiri animirana filma (trenutno radi na petom), svi  filmovi urađeni stop motion tehnikom, što podrazumijeva tehniku fotografiranja kadar po kadar, s tim što su prva tri urađena takozvanom izreznom („cut out“ ) varijantom, a posljednji  urađeni, animirani film „Let iznad Bosne i Hercegovine“ sa trodimenzionalnim  likovima i maketama, urađenim od gline i/ili plastelina.

28.oktobra, obilježava se Svjetski dan animacije u spomen Emilu Reynaudu (Emil Rejnoa). Naime, on je 1982. godine u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Ovaj dan se obilježava u više od 50 zemalja svijeta, što je odlična prilika za promociju animiranih filmova naše sekcije za strip, animaciju i film koja tim povodom svake godine priprema  bogat i sadržajan program.

Ove godine povodom  Svjetskog dana animiranog  filma 28.10.2019. (ponedjeljak) očekujemo posjet učenika Osme osnovne škole “Amer Ćenanović” koji će prisustvovati izložbi i projekciji video sadržaja (novi crtani film”Let iznad Bosne i Hercegovine” i stari crtani film „Pričam ti priču“ u novom ruhu),  radionici animacije, dodjeli diploma i zahvalnica učenicima za učešće na festivalima i manifestacijama “Balkanska smotra mladih strip autora” (Leskovac) i  “Dani europskog naslijeđa 2019 – Mladi i zabava” (Grude), ali i gostima za podršku u našim nastojanjima da na dostojanstven način obilježimo ovaj datum.